MENÜ

Online Ödeme

Logo ve Kurumsal Kimlik

Sanayileşme sonrası artan şirket sayılarıyla beraber, rakiplerden sıyrılmak için türlü yöntemler denendi. PR, Ürün kalitesi, Hizmet Çeşitliliği ve Kurumsal Kimlik öğeleri bunlardan bazıları... Görselliğin, müşteri üzerinde bıraktığı etkinin göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek olduğu anlaşılınca da şirketler, markalarını müşterilerin zihnine kazımak için logo tasarımlarının önem sırasını ve bütçesini artırdılar.

 

Binlerce yıldır, markaların, ülkelerin ve hatta dinlerin logoları, zihnimize kazınarak, gördüğümüz yerde bize o markayı hatırlattı. Şöyle bir düşününce zihninizde kalıcı yer edinen logoların olabildiğince sade olduğunu göreceksiniz. Nike’ın çengeli, Apple’ın elması, Mercedes’in müthiş amblemi… Buradan da anlaşılacağı gibi doğru logo, görüldüğü yerde harfler olmasa da görsel olarak kendini okutan, markayı anımsatan ve unutulması imkansız sadeliktedir.

 

Kısacası, “ama ben mercedes değilim ki” demeyin! Sektörün mercedes’i imajını vermek için Logo Tasarımının bir markanın kimliğini rafine şekilde temsil eden en önemli görsel öğe olduğunu sakın unutmayın.

 

Kurumsal Kimlik Tasarımı Nedir ve Nasıl Olmalı?

Şirketinizin çok sevdiğiniz bir logosu, mükemmel bir vitrini, şahane bir web-sitesi var! Peki tüm bu öğeler kendi içinde bir bütünlük sağlıyor mu? Yoksa her biri başka bir dilden mi konuşuyor?

 

Gelişen grafik tasarım teknikleri sonunda, görsel ağırlığı yüksek, akılda kalıcı logolara alıştık. Ancak hala markanızı doğru konumlırıp rakiplerinizden sıyrılmak için onların bilmediği bir sır var! İsmi çok geçen ancak uygulamada başarı oranı çok düşük olan Kurumsal Kimlik Tasarımı. Peki nedir bu kurumsal kimlik? Bilindik bir marka olan Turkcell üzerinden gidelim,

 

Turkcell logosu bir ajans tarafından tasarlı, basılı mecradaki ilanlar başka bir kreatif ajans tarafından tasarlı, web sitesi dijital ajans tarafından tasarlanıp yayına alındı, çalışanların kartviziti çeşit çeşit matbaalarda basıldı ve bayii tabelaları açıkhava reklamcıları tarafından üretildi. İşte kurumsal kimlik tam da burada devreye giriyor çünkü kurumsal kimlik içinde markanın görsel öğelerinin kullanım kurallarını barındıran bir kitapçıktır. Dolayısıyla, Ankara’daki matbaa bu markanın kartvizitini basarken, soldan ve sağdan kaç cm boşluk bırakacağını, hangi renk tonlarını hangi yazı tipleriyle kullanabileceğini, bu kitapçıktan öğrenir. İstanbul’daki tabelacı üretimini Turkcell kurumsal renklerinde yaparken, Ağrı’daki billboardlar da yine bu kurallar çerçevesinde tasarlanır. Bir adım öteye gidilirse, Turkcell bayiilerinin vitrin tasarımı ve çalışanların giyeceği sarı t-shirtler’in de kuralları bu kitapçıkta mevcuttur. Dolayısıyla, kurumsal kimlik sadece zarf, antetli kağıt yada kartvizit tasarımından ibaret değil, markaya ait tüm görsel uygulamaların aynı dili konuşması için oluşturulan Markanın görsel anayasasıdır.

Projeleri İncele
10 Yıllık Deneyim 7/24 Teknik Destek
10 Yıllık Deneyim 10 Yıllık Deneyim
Atolye 45 © Tüm Hakları Saklıdır. Sitede kullanılan içeriklerin tamamı Atölye 45'e aittir.