Temel SEO Kavramları ve İncelenmesi
Profesyonel ve kurumsal internet yazılımları ile işinizi büyütün.
Web siteler arama motorları aracılığıyla kolaylıkla ziyaretçi – kullanıcılara ulaştırılabilmektedir. Web sitelerin trafik akışında, arama motorları önemli rol oynamakta. Trafik akışında pastanın en büyük payını arama motorları almaktadır. Daha sonra sosyal medya, dijital video platformları gibi farklı platformlardan siteye trafik akışı sağlanır. Önceliğin bu denli yüksek olduğu konuda, uzmanlar tarafından sitenin en üst sıralara çıkarılması için birçok teknik ve işlevsel araçlar mevcuttur. SEO (Search Engine Optimization) kavramları da, belli tekniklere kolaylıkla vakıf olma konusunda karşımıza çıkıyor. Öncelikli olarak SEO teknikleri, 2 farklı ana başlıkta incelenir.
1. Site İçi SEO Optimizasyonu
2. Site Dışı SEO Optimizasyonu
Önem sırasına göre listelenmiştir. Anlaşıldığı üzere; site içi optimizasyon, site dışı optimizasyondan daha önemlidir. Fakat her ikisinin de, uygulanması gereklidir. Birinci madde olmadan, ikinci madde arama motorları tarafından bir anlam ifade etmiyor. Yeni yayımlanan GOOGLE BERT algoritması ile birlikte bu konu, adeta onaylı. Öncelikle Google, Yex, Bing v.b arama motorları ziyaretçi odaklı çalışmalar yürütüyor. Bu konuya sizlerin de vakıf olması gerekir. Ziyaretçi – kullanıcı odaklı web siteler tasarlayıp, düzenlemelisiniz. Detaylardan bahsetmeden önce, arama motorlarının çalışma prensiplerine giriş yapalım.
Arama Motorları Çalışma Prensipleri
Arama motorları bir web siteyi en ideal, doğru sonuç ve hızlı bir biçimde ziyaretçi – kullanıcı ile buluşturmayı hedeflemektedir. Doğru sonuç, hız, tasarım bütünlüğü ve ziyaretçi memnuniyeti gibi birçok parametreyi inceler. Bunu yapan aslında yazılan algoritmalar ve botlardır. “Arama Motoru Böceği” olarak eskiden nitelendirilen yazılmış algoritmalar sayesinde, sitenin tüm yazılı ve görsel içerikleri bir site haritası oluşturularak kullanıcıya ulaştırılır. Çalışma prensibinden yola çıkarak bahsi geçen ”SEO Kavramları”, bu aşamada büyük rol oynamakta.
1. Site İçi SEO Optimizasyonu
Öncelikli olarak web sitenin kendi içerisindeki tasarımı ve içerik yapılırması, hem ziyaretçi – kullanıcı hem de arama motorları için tasarlanmış olmalıdır. Bu aşamada önümüze çıkan kavramlara göz atalım.
URL
Arama Motorları ve Ziyaretçi – Kullanıcı İçin İdeal Site Tasarımı
Başlıklarda “H” Etiketi Kullanımı
Anahtar Kelime
Site İçi Link İnşası
Görsel Objelerin Optimizasyonu
Dijital – Sosyal Medya Optimizasyonu
İçerik Kalitesi, Uzunluğu
Sitenin Açılış Süresi
Ziyaretçi – Kullanıcı Memnuniyeti ve Yorumları
Mobil Cihazlarla Uyumluluk
Yukarıdaki listede site içi optimizasyonu için kullanılan ana başlıklarda, birçok parametrik kavramlar yer almaktadır. Listedeki maddelerden herhangi biri için çalışma yapılmayıp, olumsuz parametre olarak sayılırsa web siteniz için bir hezimet olabilir. Sitenin URL yapısından tutun, ziyaretçi – kullanıcı memnuniyeti ve yorumları oldukça önem arz eder. Arama motorlarıyla barışık bir web sitede, tüm parametrelerin yerine getirilmesi gerekir. Web sitenin kendi içerisinde yaptığınız optimize işlemlerinden sonra sıra, site dışında yapılması gereken optimize işlemine geldi.
1. Site Dışı SEO Optimizasyonu
Web siteniz için SEO çalışması yaptınız ve artık bu çalışmayı daha da güçlendirmeye geldi. Aslında işin reklam boyutu burada devreye girmektedir. Site dışı optimize olarak literatürde geçen bu çalışmalar, site içi için yapılan çalışmalardan daha farklıdır. Kullanılan genel kavramlara bakacak olursak;
Sitenin Sosyal Medya Platformlarıyla Entegrasyonu
Sosyal İmleme Sitelerine Katılım
Popüler Forumlarda Tanıtım Yazıları
Kendi Sektörünüzdeki Siteler ile Birlikte Yapılan Backlink Çalışmaları
Google Search Console Sistemi İle Uyum İçerisinde Çalışma
Google Adwords, Yex Direct Gibi Reklam Araçları Kullanma
İlgi Çekici Kampanyaların Duyurusunu Yapmak
Aslında bakacak olursak: Site içi SEO kavramları ile örtüşmektedir. Web sitenizi kullanıma hazır hale getirdikten sonra, işin reklam ve duyuru kısmı kalıyor. Bunun için literatür taraması yapıldığında, “Backlink” çalışması dikkat çekmektedir. Geri dönüşüm linki olarak Türkçeye çevrilse de, aslında “Ben bahsi geçen siteyi öneriyorum.” imajı vermekte. Arama motorları tarafından oldukça dikkate alınan ve sıralamalarda büyük rol sağlayan bir konudur. Buradaki en önemli husus ise, kendi sektörünüzde yer alan web siteleri ile çalışma yapmanızdır. Farklı sektörlerden yapılan bu çalışmalar, genellikle olumsuz sonuçlanır ve arama motorları tarafından negatif olarak hanenize yansır. Aynı süreç içerisinde ücretli reklam ortaklığı kurabilirsiniz ve bu şekilde ziyaretçi – kullanıcıya daha da hızlı ulaşım sağlarsınız.
Genel hatlarıyla kavramları incelediğimizde, ziyaretçi – kullanıcı bazlı web sitelerin günümüzde çok daha fazla rağbet aldığını görmekteyiz. İleri ki dönemlerde de bu değişimin devam edecek olmasından dolayı, siteyi tasarlarken bu konuyu dikkate almalısınız. Tasarım aşamasından, içerik oluşturma aşamasına kadar bu konuyu dikkate alarak çalışmalısınız. Eğer ki paravan bir web sitesi oluşturma hedefindeyseniz, eski yıllarda olduğu gibi çok fazla olumlu yansıdığı söylenemez. Ana web siteniz için oluşturduğunuz paravan web siteler, arama motorları tarafından pekte rağbet görmüyor. Orada yapacağınız birçok “Backlink” çalışması, kara listeye girmenize yol açabilir. Kara listeye giren bir web site ise o listeden çıkmak için tüm aşamaları mükemmel yapılırmayla başarılı yerine getirse dahi, kara listeden çıkmayabilir.